Barszcz czerwony bezmięsny

Przepisów na barszcz jest bardzo dużo i trudno się w tym wszystkim połapać. Moja wersja jest bardzo prosta i smaczna. Bazuje tylko na naturalnych składnikach bez stosowania jakichkolwiek koncentratów czy ekstraktów barszczopodobnych.

Barszcz gotuje się dwuetapowo. Najpierw przez 1.5 godziny gotuje się sam bulion warzywny a w czasie gotowania bulionu moczy się suszone grzyby i przygotowuje pozostałe składniki barszczu.

As a way to get forward you demand great grades. Instead use a personalized article writing support to be sure to discover the best levels possible. The student should decide the structure depending on the assignment outline supplied. A great number of students don’t understand where to begin Many pupils don’t get their essay writer like politics research documents and the others merely because they don’t have any idea about what a finest on line creating business wants to be.

Whenever you’re promoting a green option you’re marketing more than your support or goods. This fashion by which you can be guaranteed of finding the quality of writing you desire Throughout the about pushing wants it’s possible to persistently touching the experts and consider their offerings that will definitely benefit you.

Czas przygotowania: ok. 3 godziny gotowania + 12 godzin dochodzenia barszczu w chłodzie.

Składniki podane są na ok. 1.5 litra gotowego barszczu, czyli ok. 4-5 średnich porcji.

The outline does not require to stay virtually any conventional essay format. Here are a number of excellent article issues that children may come across straightforward to write. The initial step in writing a descriptive composition is actually to select your subject. Feel of your own introduction for a guide of your own essay, or possibly for a guide.

The opening ought to be composed in a couple of outlines, and ought to certainly describe the theme that’ll be mentioned within the article. For the time being, however, beginners are going to learn the fundamental essay format.

Just make specific your essay helper doesn’t seem merely informative. The most important concept within the essay must instantly come in the thoughts of the readers. It is my hope that this can assist you with your composition. This list deals with a number of the simple to write article matters.

Najpierw składniki na bulion warzywny:

  • Cebula – średnia 1 szt.
  • Marchewki – kilka sztuk
  • Por – kawałek
  • Seler – mały kawałek
  • Pietruszka korzeń – 1-2 szt. w zależności od wielkości
  • Warzywko lub kucharek – ok. 2-2.5 płaskie łyżeczki (stosuję do zup zamiast soli)
  • Woda – 1.5 litra

Przygotowane warzywa powinny wyglądać podobnie jak na zdjęciach

P1110386
Warzywa przygotowane do ugotowania bulionu
P1110387
Warzywa na bulion w garnku z wodą

Całość gotować ok. 1.5 godziny na spokojnym ogniu.

Po 5-10 minutach gotowania sprawdzić czy bulion nie jest za mało słony i uzupełnić słoność odrobiną warzywka.

Pozostałe składniki barszczu:

  • Buraki: kilka sztuk o łącznej masie ok. 750 g
  • Grzyby suszone – 1 garść
  • Cebula do podsmażenia – 1 średnia sztuka o masie ok. 120 g
  • Liście laurowe – 2-4 sztuki w zależności od wielkości
  • Pieprz ziarnisty – ok. 15 ziarenek
  • Ziele angielskie – ok. 5-7 szt.
  • Majeranek – ok. 2 czubate łyżki (można też dać 2 razy tyle i też będzie dobrze)
  • Cukier – ok. 1-2 łyżeczki (jeśli barszcz będzie za mało słodki, zależnie od odmiany buraków)
  • Masło klarowane – 1 łyżka do podsmażenia cebulki
  • Sok z wyciśniętej cytryny – 2-4 łyżki w zależności od smaku

Pozostałe składniki barszczu powinny wyglądać podobnie jak na zdjęciu:

P1110389
Pozostałe składniki barszczu, jeszcze przed posiekaniem

 

P1110402
Proporcje przypraw do barszczu

 

1) Najpierw w czasie gdy gotuje się bulion w małej miseczce moczymy garść suszonych prawdziwków lub podgrzybków. Do moczenia tych grzybków trzeba przyjąć ok. 150-200 ml wody (niecała szklanka wody).

2) Buraki obieramy i kroimy na małe cienkie plasterki o grubości kilku mm. Po pocięciu odkładamy je do osobnego talerzyka

P1110395
Buraki cienko pokrojone w małe kawałki

3) Cebulę obieramy i kroimy na drobniutkie kawałki.

Całość po posiekaniu powinna wyglądać mnie więcej tak:

P1110399
Wstępnie przygotowane składniki na barszcz

Podsmażamy cebulę na osobnej małej patelni na 1 łyżce masła klarowanego. Smażymy do lekkiego zrumienienia – nie za długo. Po skończeniu smażenia odstawiamy patelnię z ognia na bok. Cebulkę dodamy na końcu gotowania do gotowego barszczu.

P1110392
Cebulka przed smażeniem – drobno posiekana
P1110412
Cebulka po smażeniu, jest już gotowa

4) Po skończeniu gotowania bulionu warzywnego wyciągamy z niego ugotowane warzywa dobrze je odciskając – szczególnie cebulę.

5) Grzybki wyciągamy z moczenia i siekamy na drobne kawałki. Wodę po grzybkach dolewamy do bulionu warzywnego.

P1110407
Posiekane grzybki i woda po godzinnym moczeniu grzybów suszonych

5) Do gotowego wywaru wsypujemy posiekane buraki oraz dodajemy przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut.

6) Dodajemy do barszczu przysmażoną wcześniej cebulkę, mieszamy i smakujemy. Można lekko doprawić do smaku solą i pieprzem.

7) Doprawiony barszcz gotujemy jeszcze przez ok. 40 minut na bardzo małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Wywar powinien tylko delikatnie bąbelkować.

8) Na koniec wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, mieszamy i smakujemy. Jak coś nie gra to jeszcze można lekko doprawić.

9) Teraz barszcz nie ma jeszcze ciemnego koloru. Nie należy się tym przejmować. Zakrywamy garnek z barszczem i ugotowanymi burakami i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu.

P1110416
Barszcz po gotowaniu, jeszcze brak mu koloru. Teraz idzie do chłodu na nocne dochodzenie.

10) Następnego dnia kolor barszczu będzie wzorowy a smak wyśmienity. Wyciągamy kawałki buraków i pozostawiamy sam wywar z grzybkami i cebulką lub odcedzamy sam wywar (w zależności od gustu).
Jeśli barszcz będzie za mało słodki to na koniec możemy go dosłodzić cukrem.

Barszcz można podawać z uszkami grzybowymi, pierogami lub smażonymi krokietami. Dobrze też smakuje w wersji solo do wypicia.

Smacznego.

Gotowy barszcz z uszkami
Gotowy barszcz z uszkami

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *