Zupa tajska przepis

Sprawdzony przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę tajską na mleczku kokosowym. Przepis podpatrzony na urodzinach u poznańskich przyjaciół podczas gościnnego gotowania 🙂

Czas przygotowania i gotowania – ok. 30 minut

Potrzebne składniki – porcja dla 4-5 osób (lub dla 2 osób na 2 dni):

  • Imbir świeży – ok. 200 g (powinien być w miarę młody, soczysty i nie włóknisty).
  • Papryka słodka świeża czerwona – 1 szt. średniej wielkości.
  • Papryka chili świeża – 0.5 – 1 szt. zależnie od wymaganej ostrości (gdy brak świeżej to może być też papryka ostra zmielona w proszku).
  • Cebula czerwona (może też być biała) – 2 – 3 sztuki zależnie od wielkości.
  • Czosnek świeży – ok. 5 6 ząbków (zależnie od wielkości).
  • Limonka – 1 szt. (gdy brak to może być zwykła żółta cytryna).
  • Grzyby mun – 1 garść – najlepiej już posiekane na drobne kawałki.
  • Piersi z kurczaka lub indyka – ok. 0.5 kg.
  • Krewetki koktajlowe mrożone – ok. 0.4 kg (jak ktoś nie lubi krewetek to można je pominąć).
  • Mleczko kokosowe – 2 – 3 puszki.
  • Woda – 1 szklanka (ok. 0.2 – 0.3 litra).
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier, imbir, papryka słodka, papryka ostra (gdy brak świeżej papryki chili).
  • Olej do smażenia rzepakowy lub inny – ok. 1 – 2 łyżki.

Wszystkie składniki kroimy i odkładamy do osobnych miseczek lub talerzyków. Orientacyjne proporcje powinny być takie, że imbiru, papryki słodkiej i cebuli po pokrojeniu powinniśmy mieć objętościowo podobną ilość.
Gdy nie mamy pokrojonych suszonych grzybów mun tylko w większych kawałkach to należy ugotować garść tych grzybów przez ok. 10 minut i po wyjęciu i wystudzeniu należy je pokroić na podłużne kawałki.
Imbir obieramy, siekamy na drobne podłużne 3-5 cm paseczki.

Imbir pocięty

Podobnie kroimy świeżą paprykę czerwoną.

Papryka słodka pocięta

Paprykę chili należy ostrożnie drobniutko posiekać. Należy uważać żeby przypadkiem nie potrzeć oczu, bo będzie krzyk 🙂 Ja staram się też unikać kontaktu ze skórą dłoni, bo potem godzinami palce szczypią.
Cebulę obieramy i kroimy na podłużne cienkie piórka.

Cebula pocięta

Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Czosnek pocięty

Krewetki mrożone wsypujemy do osobnej miseczki.
Piersi z kurczaka kroimy na cienkie plasterki wielkością przypominające krewetki koktajlowe (najlepiej kroi się piersi lekko zmrożone).

Pierś z kurczaka pocięta

Limonkę dokładnie myjemy i ucieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Sok z limonki posłuży później do zalania zupy pod koniec gotowania.

P1110326
Limonka na tarce o małych oczkach
Limonka otarta ze skórki

 

Po posiekaniu wszystkie składniki powinny wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu:

P1110348
Zupa tajska – gotowe składniki

Gdy wszystkie składniki są już przygotowane to zaczynamy smażenie i gotowanie.

  1. Najpierw podgrzewamy głęboki garnek najlepiej teflonowy i wlewamy ok. 2 łyżki oleju
  2. Wsypujemy imbir i smażymy samodzielnie ok. 5 min. co chwilę mieszając.
  3. Następnie wsypujemy cebulę i smażymy całość ok. 1-2 minuty.
  4. Kolej na czosnek i kolejne 1-2 minuty delikatnego smażenia.

    P1110359
    Zupa tajska – etap 4 – dodano do imbiru cebulę i czosnek
  5. Teraz kolej na krewetki, mięso z piersi z kurczaka i grzyby mun. Wszystko wsypujemy i razem smażymy ok. 5 minut aż mięsko się lekko zetnie a krewetki przynajmniej rozmrożą.

    P1110363
    Zupa tajska – etap 5 – dodano mięso, krewetki i grzyby mun
  6. Następnie zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Puszki po mleczku możemy przepłukać świeżą wodą i również dolewamy do całości (wody w sumie dodajemy ok. 1 szklanki).
  7. Gotujemy do czasu gdy zupa będzie przez ok. 5 minut lekko wrzeć. Co jakiś czas należy zawartość dobrze zamieszać drewnianą chochlą.
  8. Dodajemy paprykę słodką i jak mamy to również świeżą paprykę chili.
  9. Gotujemy całość przez kolejne 2-3 minuty.
  10. Teraz wsypujemy startą skórkę limonki i wyciskamy sok z limonki do gotującej zupy.
  11. Dodajemy przyprawy w ilości zależnej od wymaganego smaku:
    – sól do smaku (u mnie były to 2 płaskie łyżeczki),
    – trochę świeżo zmielonego pieprzu (u mnie ok. pół łyżeczki),
    – sproszkowana słodka papryka (u mnie 1 płaska łyżeczka),
    – jak nie mieliśmy świeżej papryki chili to dodajemy ok. pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki chili
    – curry (u mnie 1 czubata łyżeczka przyprawy curry),
    – cukier (u mnie 3 płaskie łyżeczki).

    P1110376
    Zupa tajska pod koniec gotowania po dodaniu przypraw
  12. Gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty i sprawdzamy jak zupa smakuje. Jeśli trzeba coś skorygować to doprawiamy do smaku. Pamiętać należy, że smak zupy układa się po ok. 15 minutach i wtedy polecam zacząć konsumpcję.
    Wg mnie następnego dnia po podgrzaniu zupa smakuje najlepiej.

Smacznego 🙂

Gotowa zupa tajska w półmisku

 

Jedna myśl na temat “Zupa tajska przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *