Dzisiaj zamieszczam prosty przepis na zrobienie pasty rybnej z wędzonej makreli. Makrela to smaczna i zdrowa ryba pełna bezcennych kwasów omega-3 i omega-6 oraz drogocennego selenu. Selen przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu na szkodliwe działanie wolnych rodników.
Pasta taka to doskonały produkt dla dzieci oraz dla kogoś, kto nie lubi długo bawić się w wybieranie ości z ryb a chce szybko zrobić zdrowe i smaczne kanapki do szkoły czy pracy.
Czas przygotowania: ok. 10-15 minut
Potrzebne składniki:
- świeża makrela wędzona – 1 szt. (nie należy kupować zleżałych suchych ryb)
- ogórki kiszone – 1-2 szt. zależnie od wielkości
- cebula – połówka lub 1 szt. zależnie od wielkości
- pieprz czarny świeżo zmielony
- olej rzepakowy lub inny – ok. 1 łyżka
- majonez – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżeczka
Orientacyjnie ryby powinno być 4-5 razy więcej objętościowo od ogórków i cebuli, czyli na 4-5 części ryby należy dodać 1 część cebuli i 1 część ogórków.
Przygotowanie:
Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oddzielamy mięso od ości. Mięso powinno być wyczuwalnie tłuste i lekko przyklejać się do palców. Jak tak nie jest to znaczy, że ryba nie jest świeża i należy takich ryb w przyszłości unikać.
Ogórki kiszone szatkujemy na malutkie kawałeczki.
Podobnie siekamy cebulę. Ja cebulę na pastę krótko siekam w blenderze.
Wszystkie składniki wrzucamy do małej miski i dokładnie mieszamy widelcem lub palcami.
Pieprzymy do smaku i jeśli ryba i ogórki była mało słone to można pastę dosolić.
Gotowa pasta powinna się łatwo smarować na kanapkach. Gdy ryba będzie świeża to w zasadzie gwarantowane jest, że pasta będzie smaczna.
Pasta wyśmienicie smakuje na kanapkach ze świeżego chleba.
Smacznego.